RAMAZAN PİDESİ
Ramazan pidesi, Orta Doğu veTürk mutfağında yer alan ve
önemli bir yere sahip olan bir çeşit mayalı, yassı ekmektir. Ramazan pidesi
Ermenistan'daki matnakaş ile benzerlik gösterir. Matnakaş üzerinde susam ve
çörek otu bulunmaz. Türkiye'deki ramazan pidesin üstüne yumurta da sürülebilir.
Ekmekçiliğin tarihi 8
bin yıl öncesine kadar dayansa bile pide kültürü Osmanlıda 1600 – 1700’lü
yıllarda şekillenmeye başlar. Osmanlının en lezzetli mirası Ramazan pidesinin
gelişimi, o dönemlerde de önemli bir merkez olan İstanbul’ da gerçekleşir. O
yıllarda fırınlar, Ramazan ayına özel pide pişiricileri çalıştırır. Evliya
Çelebi’ nin Seyahatname’ sinde bahsettiği İstanbul’un en iyi ekmek yapan
ustaları, Kastamonu, Eflani, Safranbolu, Karabük ve Trabzon’dan özel olarak
getirilir; çünkü en iyi ve en lezzetli pideyi, bu şehirlerdeki ustalar yapar.
(Günümüzde en iyi ekmek pişiricilerinin bu bölgelerden çıktığına olan inanç
sanırım bundan kaynaklanıyor.) Bu pidelerin meraklıları iftarı geç açma
pahasına da olsa fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturur, bereketli Ramazan
sofralarına el yakan, taze pideler geç de olsa konuk olur ve dualarla iftar
yapılır. Osmanlıda büyük konaklarda, saraylarda verilen iftar yemeklerinde sofranın
olmazsa olmazıdır dumanı üstünde, sıcacık pide. Birleştirici sofralarda yenen
en lezzetli lokmadır Ramazan pidesi.

Yorumlar
Yorum Gönder