EZO GELİN ÇORBASI
Ezo gelin çorbası Türk mutfağına has domates (veya salçası), pirinç ve kırmızı
mercimek ile yapılan bir çorbadır. Bu iç
ısıtan, geleneksel tarifin acıklı ve akla kazınan bir hikayesi var. Hikayesi
olan her şeyin ayrı bir güzel olduğu doğrudur, tıpkı ezogelin çorbası gibi.
Bazı yemeklerin ardından öyle güzel hikayeler çıkar ki yemeğin lezzetiyle
bütünleşir, adeta o yemeğe farklı bir anlam katar. Ezogelin çorbası da bu
yemeklerden biridir. Ezo gelinin hikayesi çok farklı şekillerde anlatılsa da genel olarak
inanılan hali şu: 1909’da Gaziantep’in Oğuzeli beldesine bağlı Dokuzyol köyünde
Zöhre isimli bir kız doğuyor. Güzelliğiyle ve hamaratlığıyla tüm köye ve
çevredeki köylere nam salan bu kızın lakabı da ‘Ezo’ yani ‘güzel’… Ezo Gelin,
genç kız olunca köyün yakışıklılarından aşık olduğu gençle evleniyor. Mutlu
mutlu yaşarlarken eşiyle saadetinde gözü olanlar türlü dedikodularla bu
evliliği bozuyor. Ezo Gelin, peşinden koşan çok olsa da 6 yıl kimseye ‘Evet’
demiyor. Sonra ailesinin baskısıyla teyzesinin oğlu Memey’le evlendiriliyor.
Ezo’nun abisi de berdel usulü Memey’in kız kardeşiyle evleniyor. Memey’in
yaşadığı Suriye’nin Calabrus ilçesinde bir sınır köyüne yerleşen Ezo Gelin’in
gurbet acısı hiç dinmiyor, kendi köyünün özlemini yüreğinden atamıyor. Ezo
Gelin, kendi adını taşıyan çorbayı ise rivayete göre savaş zamanı kıtlıkta evde
olan malzemeleri kendince bir araya getirerek pişiriyor. 1956’da hayatını
kaybeden, adına türküler yazılan, hayatı filmlere konu olan Ezo Gelin’in
aklını, sevgisini kattığı bu tarif bugün hala kış aylarında sofralarımızın
vazgeçilmezidir.

Yorumlar
Yorum Gönder