BRÜKSEL LAHANASI
Brüksel Lahanası (Brassica oleracea var. gemmifera)
turpgiller familyasından anavatanı Avrupa olan otsu bir bitkidir. Bitkinin
yaprak koltuklarında oluşan ve minyatür lahanalara benzeyen çok sayıda baş
sebze olarak kullanılır. Her bir bitkide 30-50 civarında brüksel lahanası
bulunur. 3-5 cm çapında oval ya da yuvarlak şekilli ve yeşil renkli brüksel
lahanasının oldukça sıkı bir yapısı vardır. Tat ve aroması beyaz lahanaya
benzeyen brüksel lahanası yemek ve salata yapılarak tüketilir. Brüksel
lahanasının ülkemizde yetiştiriciliği ve tüketimi son yıllarda artış
göstermektedir. C ve K vitaminleri ile antioksidan özellikli bileşikler
bakımından zengin olan brüksel lahanası enflamasyon ve kronik hastalık riskini
azaltır ve kemik sağlığına faydalıdır.
Brüksel Lahanası İsminin Anlamı ve Kaynağı: Kuzey Avrupa
kökenli brüksel lahanası ilk olarak Belçika’nın Brüksel şehrinin çevresinde
kültüre alınmıştır. Şekil olarak lahanaya çok benzemesi ve ilk
yetiştiriciliğinin Brüksel’de yapılması nedeniyle sebze Brüksel lahanası olarak
isimlendirilmişti
Brüksel Lahanası Dünyada en fazla üretimi Çin, Rusya,
Hindistan ve G. Kore’de yapılmaktadır. Brüksel lahanası ülkemizde genellikle
Marmara ve Ege Bölgesinde yapılmaktadır. Türkiye’deki toplam brüksel lahanası üretiminin
%70’den fazlası Bursa’da gerçekleştirilmektedir. Ayrıca İzmir, Antalya ve
Bilecik brüksel lahanası yetiştiriciliğinde önde illerimizdir.
Brüksel lahanasının çeşitleri dünyada yetiştiriciliği
yapılan bir kısmı hibritleme yöntemi ile geliştirilen çok sayıda farklı brüksel
lahanası çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde ticari yetiştiriciliği yapılan
çeşitlerden bazıları Brillant F1, Nautic F1, Oliver F1, Prince Marvel F1
isimleri ile bilinmektedir. Brüksel lahanası çeşitleri farklı meyve iriliği,
renk ve sertliğe sahip olabilmektedir.
Brüksel lahanasının mevsimi serin iklim bitkisi olan brüksel
lahanası çeşidine bağlı olarak farklı zamanlarda ekilir ve hasat edilir.
Ülkemizde brüksel lahanası genellikle Eylül ile Mart ayları arasında hasat
edilir.
Başta kaempferol olmak üzere antioksidan özellikli çeşitli
bileşikler içeren brüksel lahanası vücutta serbest radikallerin muhtemel
zararını engelleyerek enflamasyonu ve kronik hastalıkların riskini azaltır. Brüksel
lahanası kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı açısından önemli olan K vitamini
bakımından çok zengin bir sebzedir. Yaklaşık 70 gram brüksel lahanası günlük K
vitamini ihtiyacının tamamını karşılar.
Diyet lifi içeriği ile brüksel lahanası sindirim sistemi
sağlığına faydalıdır ve kabızlık gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Brüksel
lahanası bağışıklık sistemini destekleyici etkiye sahip C vitamininin iyi bir
kaynağıdır. Gıda miktarında tüketimi genellikle güvenli kabul edilen brüksel
lahanasının fazla miktarda tüketimi gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol
açabilir. Bu nedenle özellikle irritabl bağırsak sendromu rahatsızlığına sahip
olanların brüksel lahanası tüketiminde aşırıya kaçmaması tavsiye edilir. Kan
sulandırıcı etkiye sahip ilaç kullananların brüksel lahanası tüketiminde
dikkatli olması gerekir. Brüksel lahanasında bol miktarda bulunan K vitamini
kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabilir. Brüksel lahanası vücutta iyot
emilimini azaltıcı etki gösterebilir. Sık sık brüksel lahanası tüketenlerin
beraberinde iyot bakımından zengin ürünleri tüketmesi önerilir.
Brüksel lahanası hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen
bir sebzedir. Çiğ halde veya haşlanarak salatası yapılabilen brüksel lahanası;
ayrıca zeytinyağlı yemek veya çorba yapımında kullanılır. Gıda sanayinde
brüksel lahanası konserve yapımında değerlendirilir.


Yorumlar
Yorum Gönder