YER ELMASI
Yer elması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır. Yer elmasını ve patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine vejetatif üreme yapmasıdır. Yani yer elması ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir yerelması parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden yer elması bitkisi olur sonra Yer elması toprağın altında çoğalır. Dikildikten 40 hafta sonra sökülür. Toprak dışında kalan bitki kısmı 1,5 metreye kadar uzamaktadır.
Yer elmaları Amerikan yerlileri tarafından, Avrupalıların
gelişinden çok daha önce yetiştirilmeye başlandı. Uzun tarım geçmişi bu bitki
türünün doğal yayılım alanını gizlemektedir. Fransız kâşif Samuel de Champlain
Massachusetts'te yaşayan Nauset limanı yerli halkının enginar tadında yumrular
yetiştirdiğini tespit etti. Bir sonraki yıl, Champlain aynı bölgeye döndü ve
yumruların pazıya benzer bir tada sahip olduğunu keşfetti ve bitkiyi Fransa’ya
getirme sorumluluğunu aldı. Bir süre sonra, Petrus Hondius, Hollandalı bir
botanist, pörsümüş bir yer elması yumrusunu Terneuzen'deki bahçesine ekti ve
bitkinin çoğaldığını gözlemledi Yerelmaları Avrupa iklimine ve toprağına çok
iyi uyum sağladı ve hızlıca türedi. 1600'lerin ortasında, yer elması anavatanı Amerika
olmasına rağmen günümüzde Avrupa ve Türkiye’de üretimi de tüketimi de oldukça yaygın
hale gelmiştir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Yer elması hayvanların beslenmesinde de kullanıldı.
Özellikle fransızlar bu sebzeyi beğendiler, 19. yüzyılın başlarında popülerliğinin
zirvesine ulaştı. Yerelması, 2002'de Niş Fransız Yemek Festivalinde 'en iyi
çorba sebzesi' unvanını aldı.
Yapılan araştırmalarda şeker ve tansiyon hastalarının da
rahatlıkla tüketecebileceği bir besin olduğu tespit edildi. Çok hızlı yara iyileştirdiğinden
Amerika yerlileri bu besini kaynatıp krem haline getirerek doğal ilaç olarak
kullanırmış.


Yorumlar
Yorum Gönder