ROKA
Roka (Eruca vesicaria), turpgiller (Brassicaceae)
familyasından, yaprakları salata olarak yenen bir bitkidir.
Roka Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri
bilinmekteydi. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da
yetiştirilir. Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde
genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek
olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek
yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve
makarna yemeklerine konur. Roka son 20 yıl içinde zengin ve acımsı lezzeti nedeniyle
Akdeniz ülkeleri dışında da yayılmaya başladı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD'de
de kullanılır hale geldi.
Roka (Eruca vesicaria) lezzetine göre sulu ya da acı roka
adını da almaktadır. %90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı
hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde
yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. C vitamini açısından
oldukça zengindir. Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir.


Yorumlar
Yorum Gönder