FRENK MAYDANOZU
Frenk maydanozu (Anthriscus cerefolium), Maydanozgiller
familyasından olan frenk maydanozunun ana vatanı Kafkasyadır ancak Romalılar
tarafından Avrupa'nın her yerine yayılmıştır. Halk arasında eşek hardalı ve
siyah hardal gibi isimlerle de adlandırılır. Frenk maydanozu daha çok kırlarda
yetişen bir yıllık, aromatik kokulu bir bitki türüdür. Genelde mutfakta hafif
yemeklere aroma vermek için kullanılır ve Fransız mutfağında "fines
herbes" adı verilen aromatik bitki karışımının içindeki bitkilerden
birisidir.
Frenk maydanozu bitkisi 40–70 cm'ye kadar büyür ve üçlü
tüysü kıvırcık yaprakları olur. Çapları 2.5–5 cm arasında olan beyaz çiçekleri
bulunur. Meyvesi 1 cm olup tırtıklı ağzına doğru ince ve dikdörgensi-yumurtamsı
bir şekildedir.
Frenk maydanozu, genelde mutfakta yemeklere ve salatalara
tat vermek için kullanılır ve Fransız
mutfağında "fines herbes" adı verilen aromatik bitki karışımının
içindeki bitkilerden birisidir. Baharat
olarak sığır eti yemeklerine katılır. Özellikle Fransız mutfağında geniş bir
kullanıma sahip olan Frenk maydanozu, makarna soslarına eklenir. Aromatik
kokusuyla kızartmalara da eklenen bitkinin kıvırcık yaprakları servis
tabaklarını süslerken kullanılır. Frenk maydanozu pişirilirken kokusunu
kaybedeceği için pişirilmeden kullanılmalıdır.
Geleneksel tıpta ilaç olarak kullanılan Frenk maydanozu,
batıda geleneksel olarak çeşitli şekillerde kullanılmıştır. Hamile kadınlar
suyu ile yıkanırlar; losyon olarak cildi temizlemek için ve ilaç olarak kan
temizleyici olarak kullanılır. Ayrıca kuvvetli bir sindirim kolaylaştırıcısı
olduğu ve tansiyonu düşürdüğü söylenir. Sirke ile karıştırarak hıçkırığa karşı
da kullanılır. Frenk maydanozunun kurutulmuş tohumları ile birlikte
kaynatılarak çay yapılır. Çay dışında süte veya sirkeli suya katılarak
tüketilen Frenk maydanozu, haricen de kullanılır. Haricen kullanılacağı zaman
hardal unu, bal ve zeytin yağı gibi gıdalar ile karıştırılır ve merhem yapılır.
yüksek dozlarda kullanıldığında zehirlenmelere neden olur.


Yorumlar
Yorum Gönder