FESLEĞEN
Fesleğen (Ocimum basilicum), ballıbabagiller (Lamiaceae)
familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki
türü.
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin
kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde
yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm
arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları
yumuşak olup, 1–5 cm arasında uzunlukta ve 1–3 cm arasında genişlikte olurlar.
Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları
sever.
Bitkinin kullanılan kısımları, taze çiçekli dallari ve
tohumlarıdır. Uçucu yağ taşımaktadır. Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol
ve pinen vardır.
Fesleğen bitkisi, yerli bir Anadolu bitkisi değildir.
Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen
yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen
konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının
olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu
özelliği olmasıdır.
Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen,
pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.
Pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda
katılır.
Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir
şekilde kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı
güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli
yer tutar.
Özellikle İtalyan yemeklerinin vazgeçilmez malzemelerinden
birisidir. Akdeniz mutfağında bir çok yemekte kullanılan fesleğen eşsiz bir
tada ve hoş kokuya sahiptir. Fesleğen İtalyan pizza soslarının da temel
bileşenleri arasındadır. İtalyan pizzalarının karakteristik tadını verir.
Ayrıca pizza piştikten sonra üzerine yeşil yaprakları serpilip zeytin yağı
gezdirilerek servis edilir.
Fesleğen pesto sosu şeklinde et yemeklerine kullanılabilir.



Yorumlar
Yorum Gönder