Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla
iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek,
dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına
özgü bir yemek. 19. yüzyıl Osmanlısında icat edilen döner, Arap şavurmasına,
Yunan girosuna ve Meksika'nın taco al pastoruna ilham olmuştur.
Geçmişi 150 yıl öncesine uzanan dönerin mucidi Kastamonu'lu
bir aşçı olan Hamdi Usta'dır. İcat ettiği döner sayesinde Kastamonu'da tanınan
biri haline gelen Hamdi Usta'dan dönerciliği öğrenen Şükrü ve Raif Gülsunar
döner hazırlayan ikinci kuşak ustalar olmuşlardır.
Türkiye'de yapılan dönerlerin büyük çoğunluğunda kuzu eti
kullanılmaktadır. Bunun yanında dana ve tavuk eti de sıklıkla kullanılır. Günümüzde
döner pişerken odun ateşili döner ocaklardan başka da elektirikli ve gazlı döner
ocaklarıda kullanılmaktadır.
Dünyanın en büyük döneri 6 Kasım 2005 tarihinde Eyüp Solmaz
tarafından kuzu eti kullanılarak yapılan 2 ton 698 kilogramlık dönerdir. Bu
dönerle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.


Yorumlar
Yorum Gönder