TARÇIN
Tarçın (Cinnamomum),
defnegiller familyasından Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak
dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsidir.
Tarçının bilimsel adındaki
cins adı olan "Cinnamomum", Yunanca'daki "kinnamomum"
sözcüğünden gelir. İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. M.Ö.
3000 Çinliler tarafından kullanılıyordu. Avrupa'da 16.'dan 18.yy'a kadar en
değerli ve pahalı baharatlardan biri sayılıyordu. Ünlü tüccar Anton Fugger
1530'da İmparator V. Karl'ın borç senetlerini onun gözleri önünde tarçın
baharat çubuklarından oluşan bir ateşle yakmış, böylece kendi zenginliğini
kanıtlamıştır. Türkçe'ye tarçın kelimesi. Farsça dilinden geçmiştir. Dar-ı Cin
veya Dar-ı Çin (Çin ağacı)
Esasen ağacın kurtulmuş
kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi
renklidir. Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı
sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurtulup öğütülmesi ile elde edilir. Ayrıca
kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılması ile de çubuk tarçın elde
edilir. Kokusu kuvvetli, keskin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır.
Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyveleri de baharlı,
lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır. Tatlılara, özellikle de
sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında,
içeceklerde de yaygın olarak kullanılır. Mutfakta kullanılışı kuzu eti, tas
kebabı, domuz rostosu, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı
kekler, tartlar, punç, sıcak şarap, çay vb.

Yorumlar
Yorum Gönder