ŞEKER HAMURU
Şeker hamuru kutlama pastaları, cupcake, kurabiyeler ve özellikle düğün pastalarının tasarımı için üzerini kaplamak veya dolgu malzemesi olarak
kullanmak üzere, yapılmış bir hamurdur.
Pasta tasarımı Orta Çağ'dan Fransa'da doğdu. Michel de Notre
Dame'in 1555 Fardements ve Jams adlı kitabında bir şeker ezmesi tarifi
beliriyor. Daha sonra şeker ve su ile yumuşatılmış kitleden yapılır. Partilerde
büyük yenilebilir heykeller yapmak için kullanılır. O zaman şeker, onu
kullananların zenginliğini ve gücünü gösteren lüks bir meta idi.
On altıncı ve on yedinci yüzyıllarda şeker ezmesi, elastik özellikleri ve açık havada kurutulduğunda porselen benzeri dokusu nedeniyle çok değerliydi. Bu nedenle şeker ezmesi kalıplanmış ve daha sonra tabaklarda kurutularak yenilebilir sofra takımını zamanın seramiklerinden daha ince ve beyaz hale getirmiştir. Şekerlemeler ayrıca partilerin masalarını süslemek için kuş ve meyve yapmak için de kullandı.
17. yüzyılın ortalarında Fransız pasta şefleri, çiçekler ve
şeker ezmesi heykelleri ile süslenmiş büyük pasta parçaları yarattı. Bu pastalar
çoğunlukla zengin aristokratların ziyafet masalarının merkezinde süslemeler
olarak kullanıldı. Bu mutfak sanatı, zenginlik ve yaşam sanatının bir
işaretiydi. Bu monte edilmiş parçalardan bazıları o kadar büyüktü ki bazen
pastayı resepsiyon salonuna getirmek için kapıları değiştirmek gerekliydi. Bazen
yapılan pastalar ağırlığından ve büyüklüğünden dolayı çökmeye neden oluyordu.
17. yüzyılda şeker ile kaplı ilk düğün pastaları
İngiltere'de ortaya çıktı. Ve ilk olarak 1840'ta Kraliçe Victoria'nın düğün
pastasıyla başladı. London Times, dekorasyonun görkemliliğini ayrıntılı olarak
açıkladı:
Viktorya döneminin en görkemli pstalarından biri de, Kraliçe
Victoria'nın kızı Prenses Louise'in 1871'teki evliliği içindi. Bu pasta 1.50
m'nin üzerinde ölçüldü ve 100 kg ağırlığındaydı.
Aynı yıl, termostat fırını icat edildi. Pastaların oluşturulması daha kolay ve daha popüler hale
geldi. 1888'de, bildiğimiz gibi şeker ezmesi icat edildi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1929'da Wilton kardeşler
Wilton yöntemini icat etti ( değişik kupatlar ve kalıplar ile şeker hamurundan
kaplama ve figürler yapma şekli ) ve kraliyet buzlanma ve şeker macunu çalışma
teknikleri ile pasta süsleme kursları sundu. İngilizce konuşan ülkelerde pasata
dekorasyon geleneği devam etti ve
teknikler gelişti ve giderek istisnai pastaların yaratılmasını mümkün kıldı.
Günümüzde şeker hamuru yapan ustalar pek kalmamıştır. Genelde
ustalar kullanımı daha kolay, far ömrü uzun, elastik ve her renkte olmasından dolayı pasta,
kurabiye, cupcakeler ve figür yapımında hazır şeker hamuru kullanmaktadırlar.




Yorumlar
Yorum Gönder