SARIMSAK
(Allium sativum), Alliaceae familyasına
dahil olan, Allium cinsinden
bir soğanlı bitki türü. 25–100 cm yüksekliğe kadar boy atar.
Yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki
soğanında kokulu bir yağ bulunur.
Sarımsak yıllık bir
bitkidir. Soğan, yabani soğan, zambak ve pırasa ile akraba
olan sarımsak doğada yabani ortamda yetişmez. Tarih boyunca bir kültür bitkisi
olduğu, olasılıkla güneybatı Asya'da doğada
yetişen Allium longicuspis türünden
türetilmiş olduğu düşünülmektedir.
Sıklıkla "sarmısak"
olarak da anılan sarımsağın en iyi kaliteye sahip olanı, germanyum ve selenyum bakımından
zengin topraklarda yetişir.
Türkiye'de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir. Raf ömrü uzun
tadı ve kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek
istenmiş maalesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı
alınamamıştır. Burada yetişen sarımsakların büyük kısmı ilaç fabrikalarına
antibiyotik imalatı için verilmektedir. Raf ömrü çok uzun olan Taşköprü
sarımsağı bir yıl süreyle soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmaksızın
saklanabilmektedir.
İçeriği
Sarımsak başında % 84.09
su, %13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde
içerir. İçeriğinde ayrıca, 33 çeşitkükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunlara
vücut tarafından doğrudan sentezlenmeyip, gıdalarla alınması gereken aminoasitlerin
tümü dahildir), germanyum, çinko, A, B1 ve
C vitaminleri bulunmaktadır.
Şifa özellikleri
Sarımsağın, çiğ halde veya
yağının, mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal,
antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal özellikleri
üzerinde durulmaktadır. Bunun yanı sıra antiseptik işlevi, grip, nezle, ses
kısıklığı, astım rahatsızlıklarına,bademcik, romatizma ve eklem enfeksiyonlarına, öksürük ve
bronşite iyi geldiği ön plana çıkarılmaktadır. Terletici etkisi nedeniyle ateş
düşürülmesine yardımcı olur.
Vücudun bağışıklık sistemini
güçlendirici ve hücre koruyucu etkisini destekler bazı bilimsel bulgular
mevcuttur. Bu etkinin HIV virüsü
ve menenjit ile
mücadeleye yansıtıldığı tecrübeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kardiyovaskülersistemi
güçlendirmesi, bunun da serum kolesterol seviyeleri ve trigliserit oranları
üzerinde etkisi sözkonusudur.Trombositlerin damar
içinde pıhtılaşmasını engelleyici etkisiyle, damar tıkanıklıklarından
kaynaklanan rahatsızlıklara karşı rol oynar. Sarımsak ayrıca tansiyonu ve kan
şekerini de dengeleyicidir.
Belirtilen etki
alanlarının uzman tıbbi görüş
ve gözetimden kopukluk içine düşülmeksizin değerlendirilmesi
ile, sağlığa çok çeşitli yararları bulunan bir bitkidir.
Yemek malzemesi
Sarımsak içindeki allisin bileşiğinden kaynaklanan özgün ve ağır
bir kokuya sahiptir.
Bu koku pişirme ile kısmen giderilebilir. Kokusu giderilmiş olan sarımsak yağı,
tozu veya kapsülleri de piyasada
mevcuttur.
Yan etkileri
Sarımsağın aşırı tüketiminin
bazı yan etkileri olabilir. Sarımsağın yapısında yüksek oranda kükürt bileşikleri
bulunması bir takım alerjik reaksiyonlara
neden olabilir. Ayrıca, aşırı miktarlarda çiğ sarımsak tüketimi, sindirim
sırasında bağırsak gazlarına ve bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine de neden
olabilir.

Yorumlar
Yorum Gönder