PORÇİNİ MANTARI
Porçini mantarı
(Boletus edulis), Boletaceae familyasından yenilebilen mantar türü. Bilimsel
adındaki bolet latincede "üstün mantar", edulis te
"yenebilen" anlamındadır. Porçini mantarı, halk arasında ayı mantarı,
çörek mantarı veya bolet mantarı isimleriyle de bilinmektedir. Porçini mantarları dünya çapında tüketilen yabani
yenilebilir mantarların içinde hoş kokusu ve fındık gibi, mulayim, hoş ve
lezzetli tadı ile beğenilen en iyi mantarlardan biridir. Bu mantarlar, et
kısımlarının yumuşak olması ve zengin besleyici öğelere sahip olmasından dolayı
İtalya ve Fransa mutfağında oldukça popülerdir. Porcini, taze olarak yemeklerde
kullanılabildiği gibi kurutularak da tüketilmektedir. Bu işlem ile mantarın raf
ömrü artırılırken, mantarın lezzeti duyusal yönden zenginleşir. Kurutulmuş
porcini daha yoğun aromaya sahip olduğundan ekonomik açıdan da değerli hale
gelmektedir.
Porcini mantarı taze veya kurutulmuş olarak, pizza, risotto,
makarna sosları, çorba gibi yemeklerin yanısıra beyaz ve kırmızı et
yemeklerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.
Porçini mantarı şapkası 7–30 cm büyüklükte, bazen biraz daha
geniştir. Yarım küre şeklinde, daha sonra tümsek, nihayet yayvandır. İyi
pişmiş, kabarmış çöreğe benzer. Kenarı başlangıçta içeri kıvrıktır. Şapkanın
zarı düzgün değil, çıplak ve kurudur. Islak olduğu zaman parlar ve hafif
yapışkandır. Rengi çok değişken, kestane kahverengisi veya soluk olabilir.
Kenarının rengi hafifçe daha açık olur. Borucukları, sıkı bir şekilde yan yana
yer alırlar. Sapa boyları kısalarak bağlanırlar, uzun ve incedirler. Önce boz
beyaz daha sonra yeşilimsi sarı, zeytin yeşili rengindedir, şapkadan kolayca
ayrılabilirler. Delikçikleri küçük ve yuvarlaktır. Önce kirli beyaz, daha sonra
sarımtırak, nihayet yeşilimtırak sarıdır. Sapı kuvvetli ve katıdır, çoğunlukla
ortada veya aşağıda şişkindir. Gençken dip tarafında şişkin olup daha sonra
kalınlık bakımından muntazam olur. 15–20 cm kadar boyda, 3–4 cm kadar
kalınlıkta olabilir. Renk bakımından önce beyaz açık bozdur, sonra esmer
kahverengiye döner. Yukarı kısmı, ince, belirsiz beyaz soluk renkli damarlı ağ
gibi görünüşe sahiptir, bazen bütün yüzeyi böyledir. Etli kısmı gençken sert,
beyazımtırak, olgunlaşınca yumuşak, sünger gibi sarımtıraktır. Şapkada dış
zarın altına gelen kısımda esmerimtıraktır. Spor izi sarıdır.
Potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir mineralleri yönünden
zengin olan porçini mantarı; B1, B2, B3, B5 ve B7 vitaminleri sayesinde
çocukların gelişiminde rol oynamaktadır. Bünyesinde barındırdığı zengin folik
asit bakımından kansızlık hastalığına iyi gelebilmektedir.
Porçini mantarının toplanma aylarında, Hazirandan Ağustosa ve Eylülden Kasıma kadar
yapraklı ağaçlardan meşe, huş, bilhassa kayın, iğne yapraklılardan çam, genç
ladin altında ve çevresinde, oldukça asit karakterde topraklarda, ormandaki yol
kenarlarında, orman sınırı boyunca, yaprak çürüntüsü üzerinde genelde çok
sayıda bazen tek tek görülür. Porçini mantarı, toplandıktan sonra ortalama 8
saat içinde tekrar yetişmektedir. Ayrıca taze porçini mantarı günde ebat olarak
yaklaşık % 100 büyüme gösterebilir. Porçini mantarı kurutularak, fırınladıktan
sonra derin dondurucuda veya yağ içinde saklanabilir.
Porçini mantarı
sinekler larvaları tarafından işgal edilmeye meyillidir. Çok lezzetli olan bu
mantarın o yüzden dikkatli incelenmesi gerekir.



Sefimin ellerinden dökülen maharetlerin kaleme yansimasi���� Şahane bilgiler!!
YanıtlaSilTeşekkürler
Sil