KÜŞLEME
Bir adet kuzudan her biri yaklaşık iki parmak kalınlığında ve sadece iki
parça halinde çıkarıldığı için az bulunan küşleme, çok değerlidir ve fiyatı
diğer et türlerine oranla daha yüksektir. Az bulunması ve yüksek fiyatı
nedeniyle genelde kilo ile değil, porsiyon veya adet olarak satılır.
Küşleme hayvanın hangi bölgesinden
kesilir?
Küşleme kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından kesilir.
Karkasta pirzola ve fileto kısımlarına komşu olan küşleme, kuzunun
böbreklerinin üzerinde içe bakan tek et parçasıdır. Her bir parça en fazla 100
gr. ağırlığındadır. Büyükbaş hayvandaki bonfilenin küçükbaş hayvanlardaki
karşılığı olan bu ete, kuzu bonfile de denir.
Küşlemenin pişirme yöntemi nedir?
Küşleme yağsız ve sinirsiz olarak çıkarılır. Bu nedenle son derece
yumuşaktır. Her ette olduğu gibi dinlenmiş küşlemenin, herhangi bir terbiye,
sos ya da marinasyon işlemi gerektirmeksizin hafif tuzlanarak mangal veya
ızgarada pişirilmesi önerilir. İdeal pişme miktarı orta derecedir.
Pişirilmeden önce tüm etler çeşidine göre süt, limon, yoğurt, sarımsak ve
bir kısım baharatlarla harmanlanıp, terbiyeli bir şekilde dinlendirililerek
"çürüme" olarak tabir edilen sertliği azaltma işlemine tabi
tutulur.Ancak küşleme doğal olarak yumuşak ve kendinden lezzetli bir et
olduğundan muhtelif baharat veya karışımlar kullanmaya gerek kalmaz. Doğru
pişirme yöntemi uygulandığında çok lezzetli ve ağızda dağılan, yumuşak dokuya
sahip bir et elde edilir.
Her ne kadar ızgarada baharatsız pişirilmesi önerilse de, farklı mutfak kültürlerinde
bu özel etin kullanıldığı muhtelif yemek tariflerine rastlanır. Karnabahar,
kuşkonmaz, soya ve benzeri garnitür ve soslarla kombinlenmiş küşleme reçeteleri
de tercihe ve damak zevkine göre denenebilir.
Küşleme nerede yenir? Küşleme nasıl temin
edilir?
Küşleme, özellikle koyun etinin tercih edildiği Gaziantep mutfağında önemli
bir yere sahiptir. Bu yöre mutfağında hizmet veren restoranlarda ya da et
ürünleri üzerine lokantaların menülerinde yer alır. Büyük şehirlerde bir kısım
perakendecilerin şarküteri reyonlarında küşleme bulunabildiği gibi, kasaplardan
da sipariş üzerine temin edilip evde hazırlanabilir.

Yorumlar
Yorum Gönder