BEŞAMEL SOS
Beşamel sos veya orijinal adıyla Sauce Béchameil, Fransız
asıllı un, tereyağ ve sütten oluşan beyaz bir sostur. Bu sos birçok yemekte
kullanılır, aynı zamanda bir çok karmaşık sosların da temellini oluşturur. Ve Fransız mutfağının
ana soslarından biri olarak kabul edilir.
İsmini Fransız kralı XIV.Louis’in uşağı Louis de béchameil’den
(1630-1703) alır.
Louis de Béchameil ,
Château de Nointel'in çiftçi marketi haline gelmesini sağlayan Kral
XIV.Louis'in hizmetinde çalışmaya başladı. Mutfak sanatları konusundaki
bilgisi, ve bir krala üstün bağlılıkla ile hizmet etmesiyle, onu değişik yemek ve
soslar denemeye başlamıştır. Böylece yeni sos türü olarak beşamel sosu
yapmıştır.
![]() |
| Kral XIV.Louis |
Louis de Béchameil, Château de Nointel'de bu sosu icat etti...
ama gerçekte oldukça farklı olabilir, çünkü Pierre de La Varenne (1615-1678)
tarafından pişirilmiş olan zaten mevcut bir sosu geliştirmekle suçlanıyor.
Marquis d'Uxelles ve Catherine de Medici tarafından Fransız kalesine getirildi.
Tarihçiler hiçbir zaman resmi versiyon üzerinde anlaşamadılar ...
İlk olarak Béchameil soyadıyla modellenen sos adı, 18.
yüzyılın sonunda ortak bir isim "la béchamel" olmadan önce
béchamelle'ye dönüştürüldü.
Beşamel sosu İtalyanlarda sahiplenmektedir. Sonuçta İtalyan veya
Fransız beşamel sos dünyaya mal olmuş ve pek çok ülke mutfaklarında
kullanılmaktadır.


Yorumlar
Yorum Gönder