AYRAN
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür
içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan,
Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta
Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında,
doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir
buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de
katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türklerin geleneksel içeceği olan
ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen
yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran
ortaya çıkmış oldu.
Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk
eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Ayranın yapılışı yöresel farklılıklar göstermemekle birlikte
çeşitleri açısından farklılık göstermektedir. Susurluk (Balıkesir, Türkiye)
yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru
aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır. Bu devirdaim
sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur. Bu ayran Susurluk ayranı
olarak bilinir. Türkiye'nin bazı doğu kesimlerinde ise karıştırma yöntemi ile
yayık ayranı elde edilir ki bu ayran lezzetli ve bol köpüklü olur.

Yorumlar
Yorum Gönder