Tarifler

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ

Kahve Çekirdeği Kurabiye


4 adet = Yumurta (büyük boy)

500 gr = Tereyağı (oda sıcaklığında)

480 gr = Pudra Şekeri

840 gr = Un

200 gr = Mısır nişastası

30 gr = Türk kahvesi

40 gr = Kakao

20 gr = Kabartma toz

5 gr =  Vanilya özü

Yapılışı:

Un, pudra şekeri, mısır nişastası, türk kahvesi, kakao, kabartma tozu ve vanilya özünü derin bir yoğurma kabına alınız. Elinizle birbirine karıştırın.

Yumurtaları ve tereyağını yoğurma kabına ekleyerek hamur toparlanıncaya kadar yoğurun.

Toparlanan hamurlarda cevizden biraz daha ufak parçalar kopartarak (22-25 gr kadar).

Elinizde yuvarlayarak oval şekillendirin kurabiyeleri 2-3 cm aralıklarla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziniz.

Bir çöp şiş, kürdan ya da bıçak sırtı yardımıyla kurabiyelerin üzerine bastırarak uzunlamasına bir çizgi yapın.

180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-17 dakika kadar pişirin.

Oda sıcaklığına gelinceye kadar tepside dinlendirin ve servis yapın.

 



YUMURTALI GULİK OTU KAVURMASI                                 

Yumurtalı Gulik otu

Gulik otu her zaman bulunmayan bir ot çeşididir. Gulik otu özellikle Tunceli, Ovacıkta ve Nazimiyenin Düzgün Baba Dağının yüksek yerlerinde yetişmektedir. Genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yetişen Gulik otu Zambağa benzeyen bir çeşit çiçektir. Lezzetli ve şifalıdır.

Malzemeler :

1Kg = Gulik otu

3 Tane =  Orta boy kuru soğan

4 Tane = Yumurta

1 Tutam = Tuz

1 Tutam = Pul biber

Yeteri kadar sıvı yağ

Yapılışı :

Gulik otunu üzerindeki ince yaprağından ayıklayıp ufak ufak doğranır.

Yıkanıp süzgeçten geçirilir.

Tencereye sıvı yağ konup, soğanları ince ince doğrayıp sıvı yağa eklenir ve kavrulur.

Soğan kavrulunca içine Gulik otu eklenir.

Biraz kavurduktan sonra içine tuz ve pul biber eklenip kavrulmaya devem edilir.

Gulik otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra üzerine yumurtalar kırılıp. Yumurta pişince servis edilir.

 


KOKO MİS

Koko  Mis

MALZEME:

250 GRAM = HİNDİSTAN CEVİZİ

250 GRAM = TOZ ŞEKER

210 GRAM = YUMURTA (ORTA BOY 4 TANE )

35 GRAM = TEREYAĞ (ERİMİŞ)

YAPILIŞ YÖNTEM:

1.       BÜTÜN MALZEMELER HEP BİRLİKTE KARIŞTIRILIR.

2.       DİŞLİ DUY TAKILMIŞ KREMA TORBASINA DOLDURULUP, SİLPAT VEYA YAĞLIKAĞIT SERİLMİŞ FIRIN TEPSİSİNE CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE SIKILIR.

3.       160’C ISITILMIŞ FIRINDA 10 -12 DAKİKA PİŞİRİLİR.

4.       EĞER ÜRÜN YAĞLIKAĞIT ÜZERİNE SIKILMIŞSA YAĞLIKAĞITTAN ÇIKARMAK İÇİN YAĞLIKAĞITI TERS ÇEVİRİP ISLAK SÜNGERLE ISLATIP BİRAZ BEKLETİN VE SONRA YAĞLIKAĞITTAN AYIRIN.


KLORA SİR

Klora Sir

Klora sir, hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz’in bazı bölgeleri, İç Anadolu’nun doğu kesimlerinin yöre mutfağına ait sarmısaklı etsiz bir tür yemektir. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür. Bu yemeğin bölgelere göre  Sarmısaklı Kömbe, Babuko, Klora sir, Zervet ve Zerafet diye çeşitli adları var.

 MALZEMELER:

1 KG : Un

30 GR : Tuz

10 GR : Karbonat

500 ML : Ilık su ( tahmini olarak )

SOSU :

1 KG : Yoğurt

250 GR : Tereyağ

5 DİŞ : Sarımsak

HAZIRLANIŞI :

Karıştırma kabında un, tuz ve karbonat karıştırılır.  Alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğrulur. Gevrek olması ve içinin rahat oyulabilmesi için hamur olabildiğince sert olmalıdır.
Hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye alınır. Bastırlıarak yayılır ve hamurun içli olmasını sağlamak için hamur çok bastırılmaz.üzeri yağlanarak fırında kızarana kadar pişirilir. (180’c) Fırında çıkınca  ilk sıcaklığı çıkınca üzerindeki sert kabuk kapak gibi kesilerek çıkarılır. içi kaşıkla küçük küçük oyulur ve bıçakla  kesilen kabukta küçük küçük doğranır. Ve doğranan kabuklar daha önce oyulan içlerle karıştırılır. Sonra içine tepeleme kule şeklinde doldurulur. 
Sosu için yoğurt biraz sulandırılarak ayran yapılır. Ezilmiş sarımsak eklenir. ocakta biraz ısıtılarak hamurun dökülür. Sonra tereyağ eritilip iyice kaynatılır ve en ayran dökülmüş hamurun üzerine  gezdirerek dökülür. Sonra servis yapılır.

ÇİKOLATALI MUFFIN KEK

çikolatalı muffın kek

MALZEME :

3 ADET = YUMURTA

125 GR. =TEREYAĞ        (YUMUŞAK)

125 GR. = SÜT

275 GR. = TOZ ŞEKER

120 GR. = UN

75 GR.  = KEKUN

30  GR. = KAKAO

5    GR. = KARBONAT

5    GR. = VANİLYA

100 GR. = DAMLA ÇİKOLATA

YAPILIŞ YÖNTEMİ:

1.    PARÇA ÇİKOLATA HARİÇ BÜTÜN MALZEMELER MİKSERE KONUR.

2.    MİKSERDE ALTI DAKİKA  KADAR  ÇIRPILIR, SONRA PARÇA ÇİKOLATANIN ¾’Ü  KONUR VE YARIM DAKİKA DAHA ÇIRPILIR.

3.    KREMA TORBASINA DOLDURULUP, MUFFIN KALIPLARINA SIKILIR. KALAN ¼’LÜK PARÇA ÇİKOLATA MUFFINLARIN ÜSTÜNE SERPİLİR.

4.    150’C FIRINDA TAKRİBEN 20- 25 DAKİKADA PİŞER

5.    PİŞME SÜRESİ FIRINLARIN VE KULLANDIĞINIZ MUFFIN KALIBININ BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞEBİLİR.

ÇİKOLATALI CİPS KURABİYE

 MALZEMELER :

 300. Gr.                      Un

200. Gr.                      Tereyağı

250. Gr.                      Damla Çikolata

   2. Adet.                    Yumurta

  10. Gr.                      Kabartma Tozu

   3. Gr.                       Karbanot        

200.Gr.                       Toz Şeker

YAPILIŞI :

 Çikolata hariç bütün malzemeler hepsi birlikte mikserde karıştırılır ve çikolata ilve edilerek tekrar karıştırılır ve 10 dakikka dinlendirilir 50 grlık parçalar halinde yuvarlanıp tepsilere aralıklı şelilde dizilerek 180 derecedeki fırında 14 dakikka pişirilir.     



 TARÇINLI KURABİYE

                                                             

Malzeme :

450 Gram = Tereyağ

200 Gram = Toz Şeker

640 Gram = Un

10 Gram = Toz Tarçın

Dekor:

150 Gram = Toz Şeker

5 Gram = Toz Tarçın

Yapılışı :

1.Tereyağ ve toz şeker birlikte karıştırılır.

2.Bu karışıma un ve toz tarçın eklenir ve yoğrulup hamur haline getirilir.

3.Bu hamurdan 30 cm uzunluğunda 3 cm çapında rulolar yuvarlayalım ve yağlıkağıda sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirelim ( Rulo yapılan bu hamur stoklana bilen bir hamurdur difrizde saklanabilir.

4.Hamur dinlenirken, dekoru için toz şeker ve toz tarçını karıştırıp, tarçınlı şeker yapalım.

5. Dinlenen ruloları dolaptan alıp tarçınlı şekere bulayalım ve 1 cm kalınlığında keselim.

6. Fırın tepsisine 2’er cm aralıkla dizilir. 170’c ısıtılmış fırında 10 – 15 dakikada pişirilir.  (Pişme süresi fırına göre değişebilir. )

7.Soğuduktan sonra servis yapılır veya saklama kabına konur.

 


Yorumlar